Όλοι μας έχουμε αισθανθεί κάποια στιγμή ότι το μυαλό μας ?παίζει παιχνίδια?. Ο Ανθρώπινος εγκέφαλος είναι από τους πιο περίπλοκους ?μηχανισμούς? στη φύση και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το να μην ξέρουμε τις -ακριβείς- λειτουργίες του αλλά και τα όριά του. Παρακάτω θα αναλύσουμε τα πιο διαδεδομένα και μη, ?παιχνίδια? του εγκεφάλου? Είστε έτοιμοι;

Εκτύπωση

Placebo

 Φαινόμενο placebo (πλασέμπο) ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο ένας ασθενής παρουσιάζει βελτίωση ενώ λαμβάνει ένα εικονικό φάρμακο, δηλαδή μια ουσία χωρίς πραγματική δράση για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει. 

Στηρίζεται στο φαινόμενο της αυθυποβολής κατά το οποίο ο ασθενής εμφανίζει βελτίωση στο πρόβλημά του μόνο και μόνο επειδή έχει την διαίσθηση ότι έλαβε κάποιο πραγματικό φάρμακο. Στην ουσία το φάρμακο αυτό δεν περιέχει καμιά φαρμακευτική ουσία αλλά αποτελείται από αποστειρωμένο  νερό ,αλατούχο διάλυμα ή κάποιες φορές από απλή ζάχαρη. Η αποτελεσματικότητά του εξαρτάται από τις προσδοκίες του ασθενούς, δηλαδή όσο  πιο πολύ ο ασθενής περιμένει τη θεραπεία του φαρμάκου ,τόσο πιο αποτελεσματικό αυτό θα είναι. Σε μια ιατρική έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς που έλαβαν φάρμακο placebo παρουσίασαν την ίδια περίπου βελτίωση στο πρόβλημά τους με αυτούς που έλαβαν πραγματική φαρμακευτική ουσία. Διαπιστώνουμε λοιπόν πόσο εντυπωσιακή είναι η ικανότητα του σώματός και σε συνεργασία με τον νου να θεραπεύεται από ?μόνο του?.

Για να γίνει το φαινόμενο πιο κατανοητό ας παραθέσουμε ένα παράδειγμα. Ας φανταστούμε ότι κάποιος είχε προσφερθεί εθελοντικά να προσδιορίσει σε μια ομάδα μελέτης την αποτελεσματικότητα ενός νέου αναλγητικού που ανακάλυψαν για την καταπολέμηση του πονοκέφαλου. Αφού λαμβάνει το φάρμακο παρατηρεί ότι η κεφαλαλγία εξαφανίζεται και ότι νιώθει πολύ καλύτερα. Ωστόσο, αργότερα μαθαίνει ότι ήταν στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου και ότι το φάρμακο που δόθηκε ήταν απλά ένα χάπι ζάχαρης.

Παρ? όλα αυτά αν και για πολλά χρόνια υπήρχε η πεποίθηση ότι η αποτελεσματικότητα του εικονικού φαρμάκου οφείλεται μόνο στον ανθρώπινο νου, πρόσφατα επιστήμονες του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου Αμβούργου ? Επεντορφ έδωσαν λύση σε αυτό το ?μυστήριο?. Διαπίστωσαν ότι τα εικονικά φάρμακα placebo εμποδίζουν σήματα πόνου να σταλούν από την σπονδυλική στήλη στον εγκέφαλο, από όπου ξεκινούν τα ερεθίσματα του πόνου. Όταν ο ασθενής περιμένει αποτελέσματα από το φάρμακο, ενεργοποιείται η κατάλληλη περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο του πόνου. Στην συνέχεια απελευθερώνονται φυσικές ενδορφίνες  που έχουν ισχυρή αναλγητική δράση και αυτές με την σειρά τους στέλνουν οδηγίες μέσω του νευρικού συστήματος στην σπονδυλική στήλη ώστε ο πόνος τελικά να σταματάει. Έτσι ο ασθενής νιώθει καλύτερα , αν και δεν έχει λάβει φαρμακευτική ουσία με κάποια άμεση επίδραση. Με παρόμοιο τρόπο λειτουργούν και οπιοειδή φάρμακα όπως η μορφίνη. «Έχουμε δείξει ότι ψυχολογικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τον πόνο στα πρώτα στάδια του κεντρικού νευρικού συστήματος με τον ίδιο τρόπο που δρουν φάρμακα όπως η μορφίνη», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Φαλκ Αϊπερτ. Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι το η επίδραση του placebo οφείλεται τόσο στην φυσιολογία όσο και στην συνεργασία σώματος-νου.

Εκτύπωση

Deja vu

Το Deja vu αναφέρεται σε αυτό το συναίσθημα πως έχουμε ξαναζήσει ένα γεγονός, το οποία βιώνουμε εκείνη τη στιγμή, οόρος d?j? vu  στη γαλλική γλώσσα σημαίνει «ήδη ιδωμένο». Ένας άνδρας, για παράδειγμα μπορεί να εισέρχεται σ' ένα εστιατόριο, σε μία ξένη χώρα που δεν έχει ξανασκεφθεί, νιώθει ότι έχει ξαναζήσει το σκηνικό αυτό.

Από κάποιους ανθρώπους, το deja vu αποτελεί μία ψυχική εμπειρία ή μνήμες προηγούμενων ζωών. Η αιτία και η φύση του φαινομένου αυτού παραμένει ανεξήγητο μυστήριο. Το φαινόμενο έχει ερευνηθεί εκτεταμένα τα τελευταία χρόνια από ψυχολογική και νευροφυσιολογική σκοπιά. Υπάρχουν 40 πιθανές εξηγήσεις γι? αυτό το φαινόμενο. Μία εξήγηση που δίνεται είναι ότι πιθανότατα πρόκειται για μία ανωμαλία της μνήμης. Συγκεκριμένα ο εγκέφαλος σφαλμένα "πιστεύει" ότι έχει καταγεγραμμένη μία εμπειρία, ενώ δεν την έχει. Η εξήγηση αυτή στηρίζεται από το γεγονός ότι μπορεί μεν το άτομο να πιστεύει ότι η εμπειρία του έχει ξανασυμβεί, αλλά δεν είναι σε θέση να ανακαλέσει τη χρονική στιγμή ή τις συνθήκες.

Εκτύπωση

Διαίσθηση

Το συναίσθημα της διαίσθησης είναι από τα πιο συχνά φαινόμενα που συμβαίνουν σε ανθρώπους, είτε ως «κακό/καλό προαίσθημα» είτε ως «έκτη αίσθηση». Σαφώς το «κακό/καλό προαίσθημα» είναι συνήθως αβάσιμο. Καμιά φορά όμως, το προαίσθημα είναι και σωστό. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι άνθρωποι υποσυνείδητα συγκεντρώνουν πληροφορίες από το περιβάλλον τους και οδηγούνται στο συναίσθημα ότι γνωρίζουν ήδη την πληροφορία χωρίς όμως να ξέρουν πώς ή γιατί γνωρίζουν τις πληροφορίες αυτές.

Οι περιπτώσεις διαίσθησης είναι σχεδόν αδύνατο να αποδειχθούν ή να μελετηθούν.

Εκτύπωση

Πρόγνωση

Η πρόγνωση είναι μια μορφή υπεραισθητικής αντίληψης κατά την οποία ένα άτομο λέγεται ότι αντιλαμβάνεται τις πληροφορίες σχετικά με τις θέσεις και τα γεγονότα μέσω μεταφυσικών φαινομένων πριν αυτά συμβούν. Ένας σχετικός όρος, προαίσθημα, αναφέρεται σε πληροφορίες σχετικά με μελλοντικά γεγονότα που γίνεται αντιληπτή ως συναισθήματα. Η πρόγνωση, το προαίσθημα και η διαίσθηση θεωρούνται από κάποιους να είναι υπο-τύπους του γενικότερου φαινομένου της διόρασης.

 

 

Εκτύπωση

Διόραση

Η ονομασία " Διόραση" προέρχεται από την πρόθεση "διά" και από το ουσιαστικό "όραση". Σημαίνει ετυμολογικά, αυτός που βλέπει μέσα από, διαπερνά, βλέπει με διαφορετικό τρόπο .Είναι η υποτιθέμενη δυνατότητα να αντλήσουν πληροφορίες σχετικά με ένα αντικείμενο, τη θέση, ή φυσική εκδήλωση με άλλα μέσα από τις γνωστές ανθρώπινες αισθήσεις και συγχρόνως να δει πρόσωπα και γεγονότα που είναι απομακρυσμένα στο χρόνο ή χώρο. Ένα άτομο με αυτή την ικανότητα αναφέρεται ως διορατικός.